A A A
  • Апарат "Ponor PRO"
    Апарат "Ponor PRO"
  • Сребърен електрод
    Сребърен електрод

Ponor PRO

 

Предназначение:

 

Eлектронният aпарат за сребърно йонизиране на вода “Ponor” (Понор) версия PRO е професионален уред от ново поколение предназначен за обогатяване на водата (изворна, чешмяна и др.) със сребърни йони (Ag+), произвеждайки по този начин Сребърна вода. Специално е разработен за резервоари с голям обем (от 10 до 1000 литра), както и за кладенци и сондажи за питейна вода с дневна консумация от 10 до 1000 литра. При използването му  водата се насища със сребърни йони, както същевременно се пречиства от вредни микроорганизми. Запазват се питейните и качества продължително време, като придобива свойства на естествен антибиотик. Концентрацията на сребърни йони е с гарантираните оптимални стойности за питейна вода. Апарата се характеризира с удобство, дълъг живот, стабилни параметри и автоматизиран режим на работа съчетан с индикатор за контрол и изправност на електрода. Налични са 3 програми на работа според обемите вода, които могат да бъдат опционално препрограмирани за различни обеми (до 1000л) по желание на клиента. Притежава сребърен електрод с повишена маса изработен от сребро с високо качество (проба .999), като дължината на кабела му може да достигне до 20м (опция). Продукт без аналог на българския пазар. Изцяло е произведен и проектиран в Европейският съюз.

 

* Брошура за апарата може да намерите ТУК

Какво представлява сребърната вода?

Сребърна вода – реален източник на здраве и живот. Отдавна сребърната вода се използва за лечение на различни болести и профилактика. Какво и е особеното? В миналото хората са я използвали интуитивно, не разбирайки причините за нейните удивителни свойства. Древните индуси и китайци са обеззаразявали водата като са пускали в нея сребърни предмети и са лекували с нея болни хора. В древна Гърция и Рим са използвани посребрени контейнери за вода. В българската православна църква (и не само) за различни обредни дейности “свещената вода”  винаги се съхранява в сребърни съдове. Едва миналия век учените откриват как и защо има антибактериални свойства. Изяснява се, че не атомите на среброто я правят активна, а йоните (Ag+) му. Само те са способни на невероятното – да проникват в клетките на бактериите и да ги унищожават отвътре.

Действието на сребърните йони е върху повече от 650 вида бактерии (за сравнение: действието на който и да е антибиотик е върху не повече от 5 до10 вида бактерии). Сред характерните особености на сребърната вода може да се отбележат изключителните и свойства за приложение в козметиката (третиране на кожата - премахване на бръчки, стареене, петна и др.)

 

Известно е, че антимикробния ефект на среброто е по-висок от този на пеницилина. В същото време йоните на среброто щадят клетките на полезните бактерии, като отсъстват вредни въздействия върху организма – нещо характерно за антибиотиците. Не се проявяват и други характерни за антибиотика вредни последствия – понижен имунитет, алергически усложнения, токсикация на организма и др.

Среброто е важна част от човешкия организъм. Най-много сребро се намира в главния мозък, в ядрата на нервните клетки, в жлезите на ендокринната система, в очите и в костите. Дневната потребност на човек достига 90 мкг на ден от този благороден метал. При употреба на сребърна вода (воден разтвор със сребърни йони), не само се унищожават болестотворните  бактерии и вируси, но се активизират и обменните процеси в организма, повишава се имунитета.

Днес се използва не просто сребърна вода, която е получена в следствие на контакта с някакъв сребърен предмет, а колоиден йонен разтвор на среброто получен чрез електролиза (електрически ток през сребърни електроди), който е много по-активен. Водата наситена с йони на среброто, както казват медиците даже може да стане универсално средство за лечение. Тя създава в организма на човека уникален биологически щит, пред който отстъпват простудата, грипа и много други заразни заболявания. За получаването на сребърна вода ще ви помогне апарата “Ponor”, който носи името на уникалните образувания  от които се стича изворна вода в красивата Стара планина. Действието на апарата се състои в пропускането на точно определен ток през два масивни електрода от най-чистата проба сребро – 999. При протичането на тока електродите отделят йони сребро, като реално се разтварят постепенно във водата. Тока е много точно стабилизиран, за да се постигнат  необходимите концентрации на йони във водата. Действието му е реверсивно, като по този начин износването на електродите е равномерно и йонизираната вода е с равномерна концентрация. Важно предимство на апарата е и изработката на двата електрода - анод и катод от чисто сребро (повечето апарати имат само един електрод от сребро).

Свойства на среброто

1. Структурното сребро трябва да се признае за елемент, влизащ в състава на най-важните тъкани и органи на човешкия организъм. То участва в обменните процеси и се изразходва, за това организма има нужда от постъпването на нови сребърни йони отвън. Обикновено среброто се набавя при употребата на краставици, зеле и копър, но в много малки количества. Регулярната употреба на сребърна вода (0,01 мг/л – 0,1мг/л) напълно  обезпечава потребностите на организма.

2. Бактерицидните свойства на среброто се проявяват даже и при минимални концентрации в сребърна вода (0,01 мг/л – 0,1мг/л), което гарантира унищожаването на повече от 650 разновидности на патогенни микроорганизми, вируси и гъби. Нейната есенно-зимна употреба ефективно защитава от простудни аденовируси, парагрипните и грипните вируси, а през летния сезон – от стомашни (бактериални) инфекции без развитие на дисбактериоза.
Регулярните гаргари на гърлото и капването с капкомер в носа на сребърна вода ще помогне да бъдат унищожени патогенните вируси в носоглътката и защитава от простудни инфекции.

3. Лечебните свойства на среброто като противовъзпалителна и имунно-защитна реакция на тъканите на организма, се проявяват при неговите по-високи концентрации, превишаващи структорните и антибактериалните 3-4 пъти. Такива концентрации предлагат много производители на сребърна вода, които са полезни именно за сребърно-зависими хора. Това се обяснява с повишената потребност на организма от постъпването на сребърни йони. Нуждата от по-голяма (лечебна) допълнителна концентрация на сребро, обезпечаващ имунно-защитните функции на организма.   Това позволява да се избегнат простудните заболявания, когато околните са вече болни. При лечение на простудно заболяване при възрастни хора са необходими по-големи концентрации на сребърни йони, което позволява да се излекува остра хрема и болки в гърлото за 1-3 дни.

4. Полезно за сребърната вода

- Няма мирис, няма вкус, не цапа, не оцветява и не оставя следи
- Не щипе, не дразни, не предизвиква неприятни усещания
- Не алергизира, не води до привикване или зависимост
- Не замърсява и не влияе неблагоприятно върху околната среда.
- Най-устойчивите микроорганизми загиват за не повече от 6 минути.
- Колоидното сребро унищожава пряко наличните микроорганизми, докато повечето антибиотици увреждат само новообразуващите се микробиални клетки, без да засягат развилите се вече такива.
- Действа много по-бързо от повечето антибиотици.
- Няма данни някой болестотворен микроорганизъм да е развил устойчивост към колоидното сребро, за разлика от антибиотиците, които трябва да се сменят поради развитието на устойчивост на редица микроорганизми към тях.
- антибиотиците действат на някои бактерии и гъбички, но нямат никакъв ефект върху вирусите. За разлика от тях колоидното сребро действа еднакво добре върху бактериите, гъбичките и вирусите!

* Повече за медицинските свойства на сребърната вода може да намерите в менюто вляво, както и в книгите по темата –“Активирана и сребърна вода”  Петрас Шибилскис, "Серебряная вода" Л.Таранов, книгите на А.Маловичко, трудовете на Ю.П.Улянов и др.

Как да работим с апарата?

Комплекта на изделието “Ponor PRO” е опакован в екологична картонена кутия и се състои от:

1 бр. Електронен апарат “Ponor PRO” със захранващ кабел       
1 бр. Сребърен електрод с кабел           
1 бр. Инструкция за експлоатация с гаранционна карта
1 бр. Сертификат за оригинален продукт и лабораторни тестове за качество и съответствие издаден от “Nora research”.


 

На фигурата са показани основните индикатори и букси на апарата. ВНИМАНИЕ! За нормалната работа и безопасност на апарата е задължително използването му на закрито и сухо място! Използването му на открито е ЗАБРАНЕНО! Самия апарат се захранва от мрежата с променливо напрежение 220V. Включете кабела със сребърния електрод в буксата която се намира отляво на апарата (виж фигурата). След това включете захранващия кабел в контакта. Апарата е готов за работа, на лицевия панел ще светне червения индикатор за изключено състояние и зеления за първа програма (1).  Внимателно спуснете кабела в резервоара или кладенеца по такъв начин, че целия сребърен електрод да е потопен в нея (оптимално между 10см – 1 м под повърхността). Пазете кабела от прегъвания, опън и механични въздействия. Фиксирайте го по подходящ начин за да се осигури неподвижното състояние на електрода във водата (стандартната дължина на кабела е 5м, като е възможно опционалното му удължаване до 20м).

 

Натискайки левия бутон “SIZE”, имате възможност да настроите обема – на 1, 2 или 3 програма (за обемите вода в зависимост от програмата може да прочетете в секцията с характеристиките) . Това се вижда от зелените индикатори (виж фигурата). След като сте избрали обема натиснете десния индикатор “START”. Апарата започва йонизацията, след изтичане на програмата автоматично ще се изключи в дежурен режим – това се вижда от червения индикатор “Power off” (изключено). В това си състояние уреда е неактивен. Не е необходимо да го изключвате от контакта.

 

Насоки за използване

 

За да се осигурят оптимални концентрации на сребърни йони във водата за питейни нужди е необходимо да спазвате следващите препоръки: Включването на апарата да се извършва веднъж дневно (ако е възможно) за да се осигурят оптимални качества на водата. Програмите трябва да се използват според обема и консумацията. При ежедневна консумация на обеми надвишаващи максималния обем който може да йонизира апарата се налага да бъде включван няколко пъти подред, като с цел удобство е възможно препрограмиране на апарата за еднократна йонизация на обеми до 1000 литра (свържете се с нас за повече информация) . Повече подробности относно използването на апарата може да прочетете в инструкцията за експлоатация която го придружава.

 

Изправност на електрода


При използването на апарата в големи резервоари, сондажи и кладенци не винаги е възможно визуално да следи за износването на сребърния електрод. Също така е възможна механична повреда на кабела. За тази цел в апарата е въведен автоматичен контрол показващ състоянието на електрода и кабела. Той е осъществен с индикатор намиращ се до буксата на кабела. Мигащата червена светлина по време на работа показва изправност на кабела и електрода. При липсата и по време на работа е необходимо да смените електрода.
ВАЖНО! Не използвайте апарата за обеми по-малки от тези на посочената програма! Това може да повиши концентрацията на сребърни йони над допустимите норми за ежедневна употреба.

 

Поддържане на електрода

 

След работа на апарата сребърните електроди придобиват черно сив оттенък – това е нормално състояние – вследствие от електролизата. За да се запазят характеристиките на апарата в оптимални граници е необходимо веднъж месечно да вадите електрода от водата, като с влажен памучен парцал внимателно почиствате окисите и утайките от електрода. ВНИМАНИЕ! – Не прилагайте силен натиск върху електрода по време на почистването, рискувате да го повредите механично! ПРЕПОРЪКА: Живота на електрода може да бъде увеличен ако след йонизация  той бива съхраняван извън водата. Разбира се тази препоръка не винаги е удобна за приложение. Йонизираната вода може да придобие жълтеникав цвят в зависимост от своето качество и количество на хлорни и други примеси. Това не я прави негодна за консумация.

 

Технически характеристики:

Захранване: 220V/50Hz AC +/- 10%
Консумирана мощност: < 1W
Амплитуда на изходния сигнал: 12V
Изходен ток: реверсивен с честота 0.2 Hz
Концентрация на сребърните йони при спазване на обемите: 0.02 - 0.05 мг/л
Дължина на кабела: стандартно 5м (опция: максимум до 20м.)
Ресурс на електрода: > 30 000 л  (ресурса на електрода е приблизителен и се отнася само за износване на сребърната част, механични повреди могат да настъпят значително по-рано);
Обем на йонизираната вода (стандартно):
1  програма: от 10 до 50 литра
2  програма: от 50 до 150 литра
3 програма: от 150 до 300 литра
(възможни са опционално индивидуални програми с други обеми с максимален обем до 1000л.)
Електрод (сребърни анод и катод) маса на сребърна част: 10 грама +/- 10%
Маса на уреда (с опаковка): 1.0 кг (до 3.0 кг при опция удължен кабел).

 

За да ви служи апарата безотказно, както и за да важи гаранционната карта спазвайте следните препоръки:

 

1. Пазете го от удари, механични въздействия и пряка слънчева светлина.
2. Използвайте чиста кърпа за почистването на прахта.  
3. Не използвайте  химикали за почистването му, леко влажна кърпа с вода е достатъчно.
4. Бъдете внимателни когато натискате копчетата.
5. Не почиствайте сребърните електроди с химикали – това може да повлияе на здравето ви!  Не използвайте сила при дърпането на кабелите – бъдете внимателни.
6. Не прилагайте сила при почистването на електрода. Използвайте влажна памучна кърпа.
7. Апарата трябва да работи в условия на нормална влажност и температура, използването му на открито е забранено!
8. Транспортирайте го винаги в опаковката му

 

Технически особености:

Използвани са иновативни и съвременни технологии, като продукта е разработван много внимателно и продължително време за постигане на максимална ефективност и удобство. Основната му част е микропроцесорна схема с уникална програма която гарантира висока степен на стабилност на генерираните честоти и изходен ток, съчетано с прецизна стабилизация и ниска консумация. Всички използвани елементи са с високо качество от утвърдени производители. Използваното сребро е най-чистата проба .999. Самото изделие е произведено и проектирано изцяло в Европейският съюз.


Гаранционен срок: 12 месеца (гаранционните условия може да прочетете в гаранционната карта придружаваща апарата)

Повече за апарата, както конкретни технически характеристики може да намерите в "Инструкцията за експлоатация", която придружава всеки уред, а също така за въпроси, повече информация и поръчки може да ни пишете на електронният адрес посочен в страницата "Контакти".
 

 

Препоръчителна цена* на дребно от дистрибуторската мрежа: моля, отправете запитване на e-mail:  nora.research@mail.bg


*Може да закупите всеки един апарат от нашия интернет магазин на специална цена. Може да влезете в него от ТУК